2009. július 17., péntek

PES 2010: Új igazolás!

Már megszokhattuk, hogy a Pro Evolution Soccer sorozat fejlesztői minden évben komoly figyelmet szentelnek aktuális játékuk népszerűsítésére. Már az is szép teljesítmény, hogy Anglia és Spanyolország élcsapatainak arénáit ellepik a promótáló reklámtáblák, de ami sokkal figyelemfelkeltőbb, hogy az elmúlt években sztárok serege segített a futball-szimulátor eladásában.

Tekintsünk kicsit vissza! Ha a történelmet nézzük, azonnal egy érdekességbe botlunk. Az első komolyabb reklámarc nem egy játékos, hanem a világszerte elismert játékvezető, Pierluigi Collina volt. Először szólóban (PES 3), majd Thierry Henry és Francesco Totti oldalán (PES 4) szerepelt a díszdoboz elején. A forradalmi változásokat hozó PES 5 borítóján Thierry Henry (akkor még Arsenal) és John Terry (Chelsea) elszánt tekintettel nézett farkasszemet, tökéletesen szimbolizálva ezzel a londoni rivalizálást. Ekkor kezdődött el az a hagyomány, hogy egyes országokban hazai sztárok voltak a borítón. Például Franciaországban Drogba, Olaszországban Buffon. A PES 6-nál már egy egész focicsapatra elegendő sztár képviselte saját országának borítóját. (John Aloisi, Thierry Henry, John Terry, Didier Drogba, Adriano, Roque Santa Cruz, Luca Toni, Deco, Fabregas, Kim Källström stb.)


A név- és generációváltáson átesett PES 2008-nak hatalmas reklámot készítettek: sikerült leszerződteti az egyik legnagyobb reklámértékkel bíró focistát, a portugál zsenit, Cristiano Ronaldót. Nagyon frappáns megoldást alkalmaztak ebben az évben. Ekkor is országonként változott a borítón szereplő egyén, de Ronaldo mellett díszelegve. Az aranylabdás mellett pózolt Michael Owen, Thierry Henry, Jan Schlaudraff, Gianluigi Buffon és Lucas Neill.


A legutoljára kiadott, 2009-es számú játékot csak egyetlen reklámarc népszerűsítette, méghozzá Lionel Messi. A Maradona-utódként kikiáltott támadó Barcelona mezben feszített minden ország borítóján.


Elérkeztünk napjainkig, az októberben érkező PES 2010-hez. Lionel Messi továbbra is képviseli a játékot, de már nem egyedül! Az elmúlt napokban bejelentették, hogy a Liverpool 9-ese, Fernando Torres lesz az argentin társa. A jelenleg Konföderációs Kupán tartózkodó csatár a következő interjút adta a Liverpool hivatalos oldalának:


„Mindenki tudja, hogy ha egy futball-szimulátorral szeretnénk játszani, messze a Pro Evolution Soccer a legrealisztikusabb cím. Az új játék pompásnak látszik, alig várom hogy magamat lássam egy támadás közben”


Végül pedig pár kép a fotózásról és a virtuális Torresről:



Nincsenek megjegyzések: